יום שני, 6 ביוני 2016

קצבאות וסיוע למהגרים לגרמניה

אם לא קראתם את הטור הקודם, אולי כדאי להתחיל איתו: איך מהגרים ומי יכול להגר

סיוע למהגר לגרמניה: קורסי שפה מסובסדים או מענקים

בגרמניה אין "מענק קליטה", אין "משרד קליטה" ואין "אולפן".

אם אתם בעלי אזרחות גרמנית, אתם תיאורטית יכולים להגיש בקשה לתמיכה של המדינה בכם בזמן ההגירה. הגשת הבקשה נעשית ב"ג'ובסנטר" (Job Center), מילה יפה ו-newspeak למה שקראו לו פעם "לשכת הסעד". לשכת הסעד אמורה לסייע לכם עד שתעמדו על הרגליים : בין אם בקורס גרמנית מסובסד (אין אולפן, אבל יש Integrationskurs, כלומר "קורס אינטגרציה") , בין אם בסיוע כלכלי לתשלום שכר דירה וחשבונות (ברמה מוגבלת כמובן) וכו'. לפעמים הג'וב סנטר מממן גם קורסי הסבה מקצועית או קורסים להכשרה מקצועית. קחו בחשבון שיש מגבלה על כמות החסכונות שאמורה להיות לכם אם אתם נזקקי סעד ושבאופן כללי, קיים פיקוח של המדינה על הפעילות הכלכלית שלכם. ממליצה לקרוא את הטור הבא, שמציג את הג'וב סנטר: "המדריך לגרמני המתחיל - ג'וב סנטר".

כמובן שאם אתם הורים בעלי אזרחות גרמנית לילדים ומגישים בקשה לקצבת סעד, קיימת תוספת על כל ילד.

שימו לב, שאם בן/בת הזוג שלכם הוא ישראלי שנמצא על אשרת שהייה בשל היחסים בינכם, קבלת קצבת סעד עבורכם עשוייה לפגוע באפשרות שלו לחדש את האשרה (שלא ניתנת בהתחלה באופן בלתי-מוגבל אלא מוגבלת בזמן). עם זאת, הוא/היא זכאים לקורס גרמנית מסובסד.

אם אתם בעלי אזרחות אחרת של האיחוד, אתם לא זכאים לקבל קצבת סעד מממשלת גרמניה. עם זאת, בחלק מן המקרים אתם זכאים לקורס גרמנית מסובסד, וכך גם בני/בנות זוגכם.



קצבאות אחרות

  • לכל ילד שחי באופן חוקי בגרמניה (ולא משנה האזרחות שלו או איפה הוא נולד) מגיעה קצבת ילדים. היא עומדת כרגע על כ-190 אירו לילד . את הסכום מקבלים דרך גוף ממשלתי שנקרא Familienkasse . הקצבה ניתנת לכל ילד מתחת לגיל 18 שחי עם ההורים ; וכן לילד עד גיל 21 שעדיין לומד. הורים לילדים נכים שתלויים בהם, מקבלים את הקצבה גם אחרי שה"ילד" הופך בגיר (בנוסף לקצבאות מיוחדות שניתנות להם לפי דרגת הנזקקות של הצאצא). 
  • הורים בשנה הראשונה לחיי הילד (למעשה 14 חודשים ראשונים, אם גם האב משתתף) מקבלים קצבה חודשית כדי להישאר עם הילד בבית ולטפל בו. גובה הקצבה תלוי בהכנסה הקודמת (אם עבדתם קודם בגרמניה) או נקבע לפי סכום מינימלי 300 אירו לחודש
  • בגרמניה לא קיימת קצבת נכות אוטומטית, אלא הקלות רבות במיסוי על הכנסתם נכים שמסוגלים לעבוד; קצבת סעד תלויית הכנסות (כפי שתוארה קודם, מן ה-Job Center) וקצבאות לשירותים שונים שצורך אדם נכה (מקריא/מלווה לאדם עיוור; מתרגם לשפת סימנים; מטפל לאדם משותק וכו') 

הערות? אשמח לדעת ולהוסיף למדריך.

אם אתם מעוניינים לדעת באופן כללי איך להגר לברלין (או לגרמניה), אולי כדאי להתחיל עם החלק הראשון (קישור) 

בשבוע הבא, כמה טיפים למציאת עבודה בגרמניה

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה