יום שני, 30 במאי 2016

מדריך למהגר לגרמניה (עם או בלי משפחה)

למה כן, למה לא 

אנשים מהגרים לברלין (או לגרמניה) מסיבות שונות: לחלקם יש בני/בנות זוג גרמניים, חלקם מצאו עבודה בגרמניה, חלקם רוצים ללמוד בגרמניה וחלקם סתם התגלגלו לגרמניה. 

אז אולי אתחיל מן המשפט הפסקני הבא: הגירה זה דבר קשה, הגירה למדינה שאתם לא מכירים את התרבות, השפה והמוסכמות החברתיות שלה, זה קשה שבעתיים. אל תתפעלו מכל מיני כתבות בצהובונים ישראלים שכתבו עיתונאים בשקל - אף אחד לא מהגר לגרמניה בגלל מחיר המילקי, אף אחד לא היה עומד בקשיים של חורף ארוך ומאוד אירופאי, לימוד השפה הגרמנית (שמארק טווין קרא לה "בלתי אפשרית") וההוצאה הכלכלית הנכבדת שכרוכה במעבר בשביל מעדן פודינג עם קצפת. וספציפית, גרמניה, עם המשא ההיסטורי, היא לא בדיוק יעד אידאלי למי שקשה לו להתמודד עם הנושא הזה - ויש רבים כאלה. גם אם ביקרתם בברלין והיא נראתה לכם עיר מדליקה, זה קצת שונה לחיות בעיר הזו כל השנה מאשר לבקר בה כתייר.

בטח שלא בגלל זה


אז למה כן?
- כמו שעונים בספרי מסע מיסטיים: התחלתי ללכת לכיוון האופק, כי הוא שם
- התשובה של רוב האנשים שהגיעו לכן היא : כי ככה התגלגלו החיים שלנו und das ist auch gut so כמו שאומרים הגרמנים
- בתור מדריכת תיירים בברלין וברחבי גרמניה, אני יכולה להגיד שגם אם לחיות במקום ולבקר בו זה לא אותו דבר, עדיין כיף לקחת את הטראם לאגם, לנצל את ההיצע התרבותי של העיר וכו'.
- כי מסתבר שיש גרמנים מצחיקים, בלגניסטים, נחמדים (תוסיפו עוד כמה מאפיינים מנוגדים לסטריאוטיפים על גרמנים)
- כי אתם רוצים להגר וכדאי לנסות כדי שלא תתחרטו

אבל אולי קצת בגלל זה


מי יכול להגר

בעיקרון, כל מי שיש לו אזרחות של אחת ממדינות האיחוד האירופי (רשימה כאן), יכול לעבור לגור בברלין ומיד להתחיל לעבוד / לרשום את ילדיו לבי"ס וכו'. אין הבדל עקרוני מן הבחינה הזו בין המעבר של אזרח בריטי בין לונדון לברלין לבין מעבר שלו מלונדון לניוקאסל (אופס, ברקזיט! אז - מעבר של אזרח צרפתי משטראסבורג לפריז, או משטראסבורג לברלין). כן, אחי הפולנים, גם בברלין תוכלו לשבת בפינה בחושך.

להגירה זכאים גם בני/בנות הזוג הרשמיים (כלומר, מתוקף נישואין או חוזה זוגיות רשמי של זוגות חד-מיניים; לא ידועים/ידועות בציבור או זוג חברים) של אזרחי האיחוד. גם הילדים המשותפים שלכם, גם אם אין להם אזרחות של אחת ממדינות האיחוד.

אם אתם בעלי אזרחות ישראלית בלבד (וכך גם בן/בת הזוג שלכם), אתם עדיין יכולים להגר, אבל התהליך מורכב יותר. האפשרויות שלכם הם הגירה כעובדים בעלי מקצוע נדרש (למשל, מקצועות בתחום ההנדסה והרפואה) שמקבלים Blue Card, סוג של אישור עבודה; או כעובדים בחברה ספציפית שמוכנה להעמיד בקשה מול משרד הזרים שתעבדו אצלה ויכולה להוכיח שהיא צריכה אתכם ספציפית לעבודה; או כסטודנטים; לומדי שפה; משקיעים, ועוד.

אם אתם בעלי אזרחות ישראלית בלבד (או אזרחות לא-איחוד-אירופית אחרת), קיימת אפשרות להיעזר במיכלי הניג ליטני הנפלאה, שמבינה הרבה יותר ממני בנושאי בירוקרטיות הגירה וגם מפעילה שירות של סיוע בליווי/מילוי טפסים/הכרת החוק מול הרשויות.

בטור הבא אנסה לעמוד על זכויות בסיסיות שמגיעות למהגרים לגרמניה (כמשפחה או לבד), אבל אם יש לכם תיקונים או תוספות עד כאן - אשמח לדעת (בהערות או בפרטי) . 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה