מימונה: 30 באפריל
ליהדות גרמניה היה מנהג. במוצאי פסח היו מכינים מהר מופלטות מחמץ שהופקד אצל השכנים המוסלמים ועושים מסיבה עם מוזיקה מזרחית (כלומר, מפולין ורוסיה) כל הלילה. או משהו כזה, תלוי אם כוללים את יהדות מרוקו כחלק מיהדות גרמניה או לא. כיום יש לשמחתנו יהודים מכל התפוצות בגרמניה, ואין כמו מתוק כסיבה למסיבה, נכון? (אוקיי, בסוף התיאור של אירועי מימונה בברלין, מבטיחה לספר גם מה מנהגיהם המסורתיים של יהודי גרמניה במוצאי חג הפסח).
חג הפסח השנה יוצא במוצאי שבת, 30 באפריל, בשעה 21:30 בערך. עוד לפני צאת החג הרשמית עורכים ב"כנען" ב-20:00 את התחלת חגיגות המימונה ( Kopenhagener Str. 16, 10437 Berlin , הגעה עם S+U Schönhauser Allee) . פרטים
בבית הכנסת של פרנקל-אופר מתחילים את המימונה, כמנהג יהודי מרוקו, ממש עם צאת החג. יהיה שמח, צבעוני, ומתוק - עם קינוחים בין היתר של מסעדת "איבגי" (המסעדה המרוקאית הכשרה למהדרין והמעולה שהתברכנו בה). פרטים
בבית הכנסת של פרנקל-אופר מתחילים את המימונה, כמנהג יהודי מרוקו, ממש עם צאת החג. יהיה שמח, צבעוני, ומתוק - עם קינוחים בין היתר של מסעדת "איבגי" (המסעדה המרוקאית הכשרה למהדרין והמעולה שהתברכנו בה). פרטים
האירוע של פרנקל-אופר |
ממנהגי המימונה: ללכת מבית לבית, לבקר אצל חברים וקרובי משפחה וכמובן גם לארח. מן המימונה של פרנקל-אופר, יכולים המהדרין (כלומר, אלה שרוצים כמה שיותר מסיבות בערב אחד) לקפוץ לבית חב"ד מזרח ב-Karl Liebknecht Str 34 . חב"ד מתחילים ב-23:00, שלא יהיה חשש לחמץ לפני צאת החג.
מופלטות בנוסח הלובביצ'ער |
הבטחתי גם את מנהגי יהודי גרמניה, ואין מה להגיד, היהודים בגרמניה אוהבים סדר וניקיון. מוצאי חג הפסח נקראים רומפלנאכט והם מוקדישים למבצע מהיר ככל האפשר של ניקוי כלי הפסח, העברתם לאפסון והחזרת כלי החמץ לשימוש. אין מה להגיד, כיף בנוסח ייקי. וברצינות: ברור שיש גם מתוק ברומפלנאכט, אלא מה (רק ממוצרים שנפוצים יותר בגרמניה בעונה הזו, כמו ריבס); אבל בעיקרון נוהגים לאכול בחוץ (כדי לא להכניס חמץ הביתה עד שהכלים "חמציים") ומנהג ייקי ידוע היה לצאת לשתות בירה ראשונה עם מוצאי החג (חזרנו לסטריאוטיפים על גרמנים, יהודים או לא יהודים...) . הצמא הרב לבירה אפילו גרם לכך, שהותר שימוש בבירה כ"יין" להבדלה במוצאי פסח. אם יש לכם, קוראים יקרים, מידע על מנהגים נוספים של מוצאי חג-פסח, אשמח לדעת.
דפקו אותנו השנה
וכשאני אומרת "אותנו" אני כמובן מתכוונת לפועלים העמלים שקיוו לעוד יום חופש במהלך השנה - אבל 1 במאי, חג הפועלים, נופל השנה על יום ראשון, יום חופשי בכל מקרה. עדיין, ניתן לצפות לכל מיני אירועים ומסיבות רחוב .
המסיבה הגדולה ביותר מתקיימת בקרויצברג-36 והיא עד כדי כך דחוסה שצריך לשקול היטב אם לקחת אליה את הילדים. במות בידור יעמדו בכל רחבי רובע 36 ולצידן גם פעילויות של ארגונים שונים לזכויות אדם, נגד גזענות או אפלייה, למען שלום וכמובן למען שוויון חברתי וזכויות עובדות (הרובע שבין אזור מוריצפלאץ, אזור שלזישס טור ואזור שונליין-שטראסה, כשהדגש הוא אזור Oranienstr)
http://www.myfest36.de/
המסיבה הגדולה ביותר מתקיימת בקרויצברג-36 והיא עד כדי כך דחוסה שצריך לשקול היטב אם לקחת אליה את הילדים. במות בידור יעמדו בכל רחבי רובע 36 ולצידן גם פעילויות של ארגונים שונים לזכויות אדם, נגד גזענות או אפלייה, למען שלום וכמובן למען שוויון חברתי וזכויות עובדות (הרובע שבין אזור מוריצפלאץ, אזור שלזישס טור ואזור שונליין-שטראסה, כשהדגש הוא אזור Oranienstr)
http://www.myfest36.de/
יותר מסיבת רחוב ענקית מהפגנה: מאייפסט בקרויצברג-36 |
עוד הפגנה משמעותית - אבל עם הופעות והפעלות לילדים - תתקיים בשדרות ה-17 ביוני ומאורגנת על ידי ה-DGB (האיגודים המקצועיים). פרטים פה
ליל ואלפורגה, 30 באפריל
עוד לפני המימונה והאחד במאי, עוד "חג" מתקיים בסוף השבוע הזה. לפניו מתקיים "ליל ואלפורגה". בלילה הזה, לפי המיתוס, יוצאות המכשפות לסיבוב. החוגגים מדליקים מדורות, עושים מסיבות ועוד.
חלק מן המסיבות הן למבוגרים. למשל בקולטורבראווריי תתקיים מסיבת ענק עם מספר במות, החל מ-22:00
אבל גם ילדים אוהבים סיפורים על מכשפות, וב-Parkeisenbahn של ה-FEZ יערכו נסיעה לילית לילדים, עם הפחדות, צחוקים וכמובן גם נקניקיה ומשקה כלולים. פרטים פה
במאוורפארק יתקיימו פעילויות מוזיקה, תיאטרון רחוב ועוד תחת הכותרת 13. Friedvolle Walpurgisnacht im Mauerpark , החל מ-16:00 (פרטים)
עוד פעילות ליל וואלפורגה ב-Das Haus, מרכז תרבות קהילתי לכל המשפחה בפרידריכסהיין, החל מ-16:00 (כתובת : Weidenweg 62 10247 Berlin , במרחק הליכה מ-Frankfurter Tor)
זאת ועוד
- ביום שישי יפתח "Gallery Weekend Berlin": עשרות גלריות בפתיחת תערוכות ואירועים מיוחדים במשך שלושת הימים (שישי/שבת/ראשון): גן עדן לחובבי אמנות (או גיהנום, תלוי איך מסתכלים על זה). לחלק מן האירועים ממש לא תהייה בעייה לבוא עם ילדים (כפי שאני עצמי עשיתי בשנה שעברה). אתם בברלין, לא בניו יורק המעונבת. המלצות של מגזין שפיץ לסוף השבוע של הגלריות
- ביום שישי יפתח "יריד מאי של נויקלן", Neukoellner Maientage, בפארק האזנהיידה (Hasenheide). ביריד מתקנים שונים וכן דוכנים עם השילוב הרגיל בירידים ומסיבות רחוב בגרמניה. תהייה גם בימת בידור. היריד בכניסה חופשית - רק השימוש במתקנים עולה כסף. היריד יהיה פתוח עד ה-25 במאי, כל יום, משעות אחה"צ.
יריד מאי של נויקלן |
- ברלין קוראת! בימים שישי-ראשון יתקיים פסטיבל קריאה ב-Bebelplatz , כאשר יום ראשון יהיה מוקדש למשפחות ולקריאה משפחתית. (פרטים)
- שישי/שבת/ראשון - מסיבת רחוב כפרית וקטנה בליכטנראדה, תחת הכותרת המבטיחה: "אמנות ויין" (פרטים)
אמנות ויין בליכטנראדה |
- ועוד יריד ביום ראשון בדרום-מערב ברלין: "יריד נוסטלגי" בדומאנה דאהלם
- שישי/שבת/ראשון : יריד ספורט מים (כולל נציגות של אגודות ספורט מים, שוק סירות וכו') בגרונאו (S Gruenau והליכה קצרה עד לגדות השפרה) בכל סוף השבוע, הכניסה בתשלום (צנוע)
- שבת: פסטיבל עוגות טבעוניות ב-Herrfurthplatz בנויקלן.
- ועוד אוכל: שוק אוכל הרחוב של הקולטור-בראווריי, בימי ראשון בין 11:00 ל-18:00
וגם בברנדנבורג חוגגים!
קשה קשה בסוף השבוע הזה. בעיקר יהיה לכם קשה להחליט לאן ללכת... כל כך הרבה דברים שכבר פירטתי... ובכל זאת - בעיירה ורדר שנמצאת קצת מערבית לפוטסדם חוגגים כל שנה את ה-Baumblütenfest , יריד לבלוב-העצים, וגם השנה. בתכנית: צעדה של ילדי העיירה, הופעות, בימת בידור, מתקני שעשועים, אוכל, הכתרת "מלכת הפרחים" וכמובן גם פריחה בעצי ורדר, שידועה ביבולי עצי הפירות שלה.
בעיירה ורדר (נגישה עם הרכבת האזורית RE1 ל-Werder / Havel מן התחנות המרכזיות של ברלין)
30 באפריל - 8 במאי
קבלות שבת ואירועים קבועים
יש פעילות לילדים לקראת שבת ב"במבינים" מערב (Brandenburgische Str) ובריקה-שטראסה חדר הילדים פתוח לפעילות. פעילויות דת נוספות לילדים בברלין ניתן לראות פה.
עוד פעילויות קבועות בסוף השבוע הן הפעולות של השומר הצעיר (פרטים בפייסבוק) ושל תנועת הצופים דרך "קומזיץ" (פרטים על תנועות נוער עבריות בברלין בקישור הבא) . ב"תודנקה" יש מדי פעם גם כן מפגש בימי שבת - כדאי לבדוק עם המארגנים
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה