דפים

יום שלישי, 28 במרץ 2017

ילדים עם צרכים מיוחדים בברלין - מה עושים?

ילדים זה שמחה, אבל גם הרבה עבודה ; וילד עם צרכים מיוחדים מוסיף הרבה משני הכיוונים. 

כמה מקורות לסיוע אם הילד שלכם הוא "ילד של שבת" (כמו שקוראים לזה אצל יהודים דתיים, כנראה כי הטיפול בו כרוך בביצוע עוד מצוות) או "ילד של יום חמישי" (כמו שקוראים לזה באנגלית, בהתבסס על שיר ילדים שאומר ש"הילד של יום חמישי יצטרך לצעוד דרך ארוכה") 

מערכת הבריאות/הרווחה

במידה והילד שלכם מפתח בעיות בריאות או נולד עם בעיות בריאות משמעותיות, תפגשו את גורמי הסיוע עוד בבית החולים - בדרך כלל שילוב של עובדים סוציאליים בארגונים לתמיכה במשפחות עם ילדים עם צרכים מיוחדים ; אנשי צוות רפואי שמומחים לנושא וכו'. 

אם הילד בסה"כ בריא, אבל אתם חושדים בבעיות התפתחותיות (קשיי תקשורת, קשיים מוטוריים, אוטיזם, בעיות קוגניטיביות וכו') או שמצבו של הילד השתנה מאז ובין הבדיקות, קיימים מספר גורמים אליהם תוכלו לפנות: 
  • רופאת הילדים יכולה לבסס או להפריך את החשד שלכם בבדיקות ה-U התקופתיות (כאן תוכלו לקרוא על בדיקות ה-U ו"טיפת חלב" בגרמניה) וגם כמובן מחוצה להן אם מתעוררות בעיות. 
  • מרופאת הילדים ניתן לקבל הפנייה למרכז להתפתחות הילד, SPZ בגרמנית, ראשי תיבות של Sozialpädiatrisches Zentrum . מדובר במרכזים שבהם יש ריכוז של אנשי מקצוע (רופאות, קלינאיות תקשורת, מרפאות בעיסוק, פסיכולוגיות, וכו') שיכולים לסייע באבחון, טיפול ומעקב אחר הבעיות הבריאותיות/ההתפתחותיות של הילד. קיימים מספר מרכזים כאלה ברחבי ברלין. חלקם בתוך בתי חולים וחלקם מופעלים על ידי עמותות עצמאיות ברחבי העיר. הבחירה ב-SPZ ה"נכון" תלויה בסוג הבעייה הרפואית/התפתחותית (לבית החולים "שאריטה" למשל יש מרכז SPZ גדול מאוד שכולל טיפול מומחים לילדים עם בעיות שמיעה / ראייה / לב / נוירולוגיה וכו' - במרכז שכונתי שמופעל על ידי עמותה, הטיפול מתאים יותר לילדים עם בעיות התפתחות או התנהגות פחות מורכבות). אפשר גם כמובן להתייעץ עם רופא/ת הילדים איזה SPZ הכי יתאים לבעייה שאתם חושדים בה, ואין גם פסול להחליט (פעם ברבעון) להחליף SPZ. 
  • בד"כ התורים ב-SPZ נקבעים שבועות ואפילו חודשים מראש, לא לוותר,  אבל לדעת שעד שתקבלו תור לבדיקה מקפת במרכז התפתחותי כזה, ישנם מספר שירותים שתוכלו לקבל גם ישירות מרופאת הילדים או מגורמים אחרים: 
    • ניתן לקבל הפנייה לקלינאית תקשורת (Logopäd/in בגרמנית) או למרפאה בעיסוק/באמנות (Ergotherapist) מרופא/ת הילדים. מקבלים הפנייה של עשר פגישות, ולפי ההערכה של המטפלת, מקבלים הפניות נוספות - קופת החולים הציבורית מכסה מספר סיבובים נוספים ללא תשלום עבורכם, במידה ונקבע צורך רפואי. מעבר לכמות מסוימת של סיבובים, תצטרכו הפנייה מרופא מומחה (לבעייה ההתפתחותית שמצריכה טיפול) 
    • ניתן ללכת ישירות (ללא הפנייה) לרופאי אוזניים, עיניים, עור, לפסיכיאטרים ולפסיכולוג/ית ילדים במידה והבעייה רלוונטית. חלק מן המרפאות לפסיכיאטריית ילדים מחזיקות גם קלינאי תקשורת וארגותרפיסט בתוך המרפאה, כך שניתן למעשה לקבל בהן טיפול חלופי (ומהיר יותר מבחינת מציאת תור) ל-SPZ, במידה וניתן לטפל בבעייה במסגרתם. 
  • לילדים עם צרכים מיוחדים ולהוריהם מגיע מקופת חולים גם "בית הבראה" (Kur). מדובר בטיפול אינטנסיבי במקום שמזכיר קצת בית מלון או בית הארחה קיבוצי, שבו הילד/ה מקבל/ת תרפיות בכל יום, ההורים מקבלים לעיתים גם תמיכה בטיפול בילד וכולם מקבלים גם סוג של מנוחה. הפנייה לבית הבראה מקבלים מרופא מומחה / רופא ילדים ויש לקבל אישור מקופת החולים או מביטוח לאומי למימון הטיפול. 

בית הספר "פלמינג" בשונברג הוא מחלוצי הגישה האינקלוסיבית.
ילדים עם ובלי מגבלות לומדים ביחד באותה כיתה


מערכת החינוך: ביחד או בנפרד?

מערכת החינוך הגרמנית דוגלת פורמלית באינטגרציה ובשילוב של בעלי צרכים מיוחדים במערכת החינוך הכללית. האידאל הזה נחמד מאוד, אבל לא מתאים לכל ההורים ולכל הילדים. בברלין קיימים שלושה מודלים במערכת החינוך, לגנים ובתי ספר לילדים עם צרכים מיוחדים: 
  • בתי ספר קואופרטיביים (Kooperationsschule) - המודל ה"ישן" של האינטגרציה. מדובר בבתי ספר "רגילים" שיש בהם גם כיתות קטנות יותר שמתמקדות בסוגים מסוימים של צרכים מיוחדים. בדרך כלל כל צוות המורים עבר הכשרה לטיפול בבעייה הרפואית/התפתחותית הקונקרטית שבה מתמקדים הילדים בעלי הצרכים המיוחדים בביה"ס. את החומר האקדמי הם מקבלים באופן שמותאם אליהם ויש היצע רלוונטי של טיפולים, אבל בפעילויות כלל בית ספריות משולבים כלל הילדים. 
  • בתי ספר נפרדים לחינוך מיוחד - המודל הזה קיים בברלין כיום רק לילדים עם בעיות התפתחות/בריאות חמורות ביותר (פיגור קשה וכו'), שאין ספק שלא יוכלו להשתלב במערכת הרגילה. 


ילדות מתעמלות בפפר-שפורט, ביחד עם ובלי צרכים מיוחדים



מחוץ לבית הספר/גן הילדים

כמו "בתי ההבראה", קיימות גם קייטנות משלבות וגם מועדוני ספורט שחרטו על דגלם את שילוב בעלי הצרכים המיוחדים. בברלין קיימים מספר מועדוני ספורט שעוסקים בספורט-נכים , אבל גם כאלה שתומכים בשילוב של ספורטאים עם ובלי מגבלות גופניות / התפתחותיות / קוגניטיביות. 

הבולט שבמועדוני הספורט המשלבים הוא פפר-שפורט, שמציע חוגים רבים שבהם יכולים להשתתף ילדים בלי ועם צרכים מיוחדים. 

קיימים גם חוגים ופעילויות שמיועדים לילדים ומבוגרים עם צרכים מיוחדים. רשות המוזיאונים מציעה חלק ניכר מן הסיורים המודרכים בצורה נגישה לעיוורים ; בגרמנית פשוטה (לבעלי קשיי תפיסה) ובשפת הסימנים הגרמנית. 


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה