דפים

יום רביעי, 14 במרץ 2012

גני ילדים בברלין

הקדמה חצי סוציולוגית: החברה הגרמנית עדיין שמרנית למדי בחלקה בנושא תפקיד האם במשפחה, בעיקר זו של מערב גרמניה לשעבר. מצפים מאם לילדים קטנים להישאר בבית ולהפוך למעשה לעקרת בית, וזה מתבטא גם ברמת התשתיות לטיפול בילדים קטנים. לא קיים בגרמניה "גן חובה" (כלומר, חובה חוקית לשלוח את הילד לגן ילדים) ותיאורטית יכול להיות מצב של ילד שמחונך עד כיתה א' אך ורק בבית.

בברלין קיימות אמהות רבות שיוצאות לעבודה/לימודים, ויש גם תשתית ענפה של גני ילדים, אפילו מאוד ענפה יחסית לגרמניה, ועדיין – יכול להיות שתתקלו במצב שבו בגן הילדים השכונתי אין מקום לילד שלכם, כי הכיתות כבר מלאות.

קיימים שני תנאים לקבלה לגן ילדים:
(1)   אתם צריכים אישור מן העירייה שנקרא Kitaschein. האישור הנ"ל למעשה מהווה סבסוד (וביטוח) של עלות הגן, גם אם הגן פרטי. תיאורטית, אולי אפשר לשלם את כל שכר הלימוד לגן, ללא אישור כזה, באופן פרטי. פרקטית, יהיה נדיר למצוא גן – גם פרטי – שיסכים לרשום את הילד שלכם ללא אישור כזה (מסיבות ביטוחיות, אם מתרחשת חלילה תאונה בגן)
(2)   אתם כמובן צריכים למצוא גן מתאים, שיש בו מקום פנוי ולחתום איתו על חוזה
הבירוקרטיה:  ה-Kitaschein  
את הבקשה לאישור לגן הילדים מגישים ב-Jugendamt  של ה-Bezirk שלכם. תוכלו למצוא את הטפסים להורדה באתר העירייה (http://www.berlin.de/sen/familie/kindertagesbetreuung/anmeldung/ ). לילד מעל גיל 3 מאשרים פחות או יותר אוטומטית את הבקשה. במקרה של ילד מתחת לגיל 3 , הבקשה צריכה בדרך כלל להיות מעוגנת בכך שטובת הילד מצביעה על כך שעדיף שילך לגן. זה יכול להיות מכיוון שההורים אינם מדברים גרמנית; או מכיוון שהם לומדים, מחפשים עבודה (עם האישור הרלוונטי מן הג'וב סנטר) או עובדים ולכן לא יכולים לטפל בו בבית בשעות היום. לכל ה"סיבות" – אנא הוסיפו תיעוד (צילום של תעודת סטודנט, וכו') . מכיוון שבגרמניה, אחד ההורים יכול להישאר עם הילד עד גיל שנה בבית ולקבל מימון על כך מן המדינה, בקשה לילד בן מתחת לשנה צריכה להיות מעוגנת היטב. בנוסף, יש צורך כמובן בתעודת לידה של הילד ובתיעוד מן הסוג הזה. אתם תצטרכו גם להוסיף תיעוד לרמת ההכנסות שלכם.

בבקשה תישאלו בין היתר על מספר השעות שבהן אתם מעוניינים. גם אם אתם מעוניינים בהתחלה ביום לימודים קצר של כחצי יום, הייתי ממליצה מן הניסיון לבקש יום שלם. בקשה לצמצום מספר השעות (או הסכמה עם הגן על לקיחת הילד יותר מוקדם) לא תהווה בעייה; בעוד שבקשה להרחבת ההשגחה תהייה למעשה בקשה חדשה, על כל המשמע מכך (חודשיים מראש, טופסולוגיה, צילומי תעודות וכו').

מכל מקום, יש להגיש את הבקשה לכל הפחות חודשיים לפני תחילת הלימודים בגן; ולכל היותר 6 חודשים לפני כן. בקשות שמגיעות פחות מחודשיים לפני תחילת הלימודים בגן תטופלנה במהירות רק אם קיים מצב מיוחד (מצאתם עבודה פתאום; מצב משפחתי מיוחד שלכם, או בריאותי של הילד, למשל נכות).
העירייה תשלח לכם אישור על ההרשמה לגן, עם פירוט של התמיכה שמגיעה לכם. עם האישור הזה תוכלו ללכת לגן שבחרתם (ושיש בו מקום פנוי) ולחתום על חוזה.


גן ילדים מזרח גרמני בשנות ה-70


כמה תשלמו לגן?
 בברלין יש שני סוגים של גנים – גנים שמתופעלים על ידי ארגונים ציבוריים וגנים פרטיים. בגנים שמתופעלים על ידי ארגונים ציבוריים (öffentliche Träger) משלמים מעל גיל 3 רק על ארוחת הצהריים; ומתחת לגיל 3 יש שכר לימוד פרוגרסיבי שתלוי ברמת ההכנסות שלכם. בגנים פרטיים, בדרך כלל מוענקים שירותים נוספים מעבר לאלה שמוענקים בגני הילדים הציבוריים: יחס עדיף של מספר ילדים/גננת ; דו-לשוניות; שיעורי ספורט/מוזיקה/העשרה מיוחדים, וכו'. במקרים כאלה, הגן קובע את שכר הלימוד (באופן פרוגרסיבי או קבוע לכל ההורים) וקיימת מעבר לכך התוספת שקובעת העירייה.

מה עם מטפלת או משפחתון?
האישור יכול להינתן גם למטפלת או משפחתון, במקרה של פעוטות. המונח למטפלת הוא Tagesmutter. בד"כ יש לעיריות רשימה של Tagesmutter פנויות, אך ניתן גם להתייעץ ולקבל המלצות. כמובן שיש צורך לברר עם המטפלת, אם היא מוכרת על ידי העירייה ולכן גם מקבלת את האישורים של העירייה.

אינטגרציה (שילוב של ילדים בעלי צרכים מיוחדים)
ילדים בעלי צרכים מיוחדים משולבים כיום בחינוך הרגיל בגרמניה, אלא אם מצבם קשה במיוחד. כל הגנים ה"ממלכתיים" וחלק ניכר מן הגנים הפרטיים מחזיקים גם צוות חינוכי שמומחה ל-   Intergration – שילוב של ילדים הזקוקים לסיוע מיוחד בחינוך הרגיל. גנים לחינוך מיוחד קיימים, אבל לוקחים בד"כ רק מקרים קשים שבהם אין טעם בחינוך משלב. במידה ויש לכם ילד בעל צרכים מיוחדים, אתם צריכים להגיש בקשה למעמד "אינטגרציה" (Integrationsstatus). מעמד זה מאפשר תקצוב מיוחד שאמור לענות על הצרכים המיוחדים של הילד. על מנת להגיש את הבקשה, אתם צריכים לקבל המלצה מאיש מקצוע המומחה לתחום הרלוונטי. למשל:

שעות פעילות
מרבית הגנים הממלכתיים (שמפעילים öffentliche Träger) פועלים מ-7 בבוקר עד 6 בערב (לעיתים קצת יותר מוקדם מ-7 או קצת יותר מאוחר מ-6 בערב), כש"ליבת" שעות הפעילות היא בדרך כלל בין 9 בבוקר ל-4 אחר הצהריים (בתיאום ניתן במרבית הגנים לקחת את הילד באופן קבוע באמצע היום). במהלך היום הילדים מקבלים כמובן ארוחת צהריים חמה, בנוסף לארוחות "קטנות" (פירות, כריכים). בדרך כלל ילדים קטנים גם נחים כשעה-שעתיים לאחר ארוחת הצהריים, ולגני הילדים מזרונים/מקומות שינה לשם כך. הורים שמתחילים לעבוד מוקדם (או שיש להם זמן נסיעה רב לעבודה), או מסיימים לעבוד מאוחר, יכולים לקבל השגחה גם בשעות הפעילות המורחבות. יש בברלין גם מספר מצומצם של גני ילדים שפועלים למעשה 24 שעות ביממה, כך שהורים שעובדים במשמרות לילה יכולים לקבל השגחה על הילדים בשעות אלו. גני הילדים האוניברסיטאים בדרך כלל בעלי שעות פעילות מורחבת בתקופת הסמסטר והבחינות; ושעות פעילות מצומצמות במהלך חופשות הסמסטר.

מציאת גן
שנת הלימודים בגנים בד"כ מתחילה באוגוסט (אז עוזבים ה"גדולים" את הגן לטובת בית הספר), אבל ניתן למצוא מקומות פנויים בגנים גם באמצע השנה, אם כי זה כמובן יותר קשה. יש ליצור מכל מקום קשר עם הגן לטובת הרשמה מוקדם ככל האפשר – בגנים מאוד מבוקשים (או בשכונות עתירות ילדים כמו פרנצלאוור ברג), יש לבקש שריון מקום עוד לפני קבלת האישור מן העירייה.

סוג הגן תלוי בהעדפות שלכם – קיימים בברלין גנים עם פילוסופיה חינוכית מסוימת (מונטסורי, פרובל; Waldkita -  - גן ילדים שסדר היום שלו מתנהל כמעט אך ורק ביער); גנים דו-לשוניים; גנים שמשייכים לקבוצות דתיות – כולל חמישה גני ילדים שקשורים לארגונים יהודיים; וכמובן – מעל לכל – צריכה להיות כימיה עם הצוות החינוכי, וקלות הגעה לגן ובחזרה מן הבית/עבודה שלכם.

בכל גני הילדים שבהם ילדינו היו רשומים בברלין, נשאלנו כמעט אוטומטית אם יש דברים שהילדים שלנו לא מורשים לאכול, כולל חזיר. בכמה מן הגנים הגננת התעניינה במילים בסיסיות בעברית, או בשילוב מנהגים ישראליים/יהודיים בתוך הסדר החינוכי הכללי בגן. למען האמת, הגננת שכלל לא התעניינה בנושא התבררה לאחר מכן גם כגננת גרועה (מבחינתנו לפחות), כך שגם אם השאלה על שילוב מנהגים ישראלים/יהודיים היא שאלה מנומסת ותו לא (וסדר היום החינוכי לא באמת יאפשר שילוב מנהגים שאינם מעוגנים בתכנית הלימודים), היא מביעה הצהרת כוונות מסוימת מצידה של הגננת.

איך מוצאים מקום פנוי? ראשית, העירייה מפרסמת מקומות פנויים, אבל מניסיוני, הרשימה שלהם לאו דווקא מתעדכנת במהירות ותמיד עדיף לנסות לבד. אפשר ראשית לפנות לגנים שהומלצו לכם על ידי אחרים, או שאיתרתם כמתאימים בגלל המיקום או השיטה החינוכית. במקרים יותר דחופים, תוכלו לנקוט בשיטה שאנחנו נקטנו כשנאלצנו לחפש בדחיפות גן לבת שלנו: חיפשנו באתר שבו מפורטים (כמעט) כל הגנים לפי רדיוס מן הבית שלנו, שלחנו אימייל לכל גן שנראה מתאים (החרוצים גם יתקשרו), לשאול אם יש מקומות פנויים – ואם היו, הלכנו לבקר ולהתרשם מן המקום. יחסית לדחיפות שבה נאלצנו לחפש גן ילדים (בגלל בעייה בריאותית), השיטה עבדה פלאים. כמובן, שזה תלוי גם ביכולת שלכם להתגמש מבחינת מיקום/שיטה חינוכית וכו'. קיימים גם כמה אתרים שמפרסמים מקומות פנויים בגנים; וכאמור – ככל שתתחילו לחפש מקום מוקדם ככל האפשר, תוכלו לקבל מקום בגן המועדף עליכם.

גנים יהודיים
קיימים כיום חמישה גני ילדים יהודיים בברלין. רק אחד מהם – הגן שמשתייך לתנועה המסורתית – מציע חינוך דו-לשוני עם השפה העברית (עברית/גרמנית; יש להם גם כיתה של אנגלית/גרמנית). בגנים האחרים יתכנו אנשי צוות דוברי עברית, או שיעורי עברית כשפה זרה, אבל שפת הגן היא גרמנית. גן אחד (שלמעשה יש לו שני "סניפים") הוא גן ילדים דו-לשוני לשפות רוסית וגרמנית, והוא גם היחיד שאינו קשור לארגון יהודי דתי והיחס שלו ליהדות הוא יחס "חילוני" לחלוטין (יהדות כתרבות). בגני הילדים האחרים – של הקהילה היהודית, התנועה המסורתית, של ישיבת "אור ציון" הליטאית ושל חב"ד – יהיו תכנים דתיים (מן הקל לכבד); ויתכן מצב שבו ילדים שאינם יהודיים עפ"י ההלכה (שאימם אינה יהודיה אבל אביהם יהודי) לא יתקבלו, או שתנתן עדיפות לילדים שהוריהם חברים בקהילה היהודית או מקיימים אורח חיים דתי. בעוד שכאמור העדפות אכילה (כולל הימנעות מחזיר או צמחונות) הן דבר שמכובד בכל גן בברלין, במידה ואתם מעוניינים באוכל כשר (בהשגחה) ובעיקר – בציון חגי ישראל, הוא יהיה קיים בגן ילדים יהודי/דתי בלבד ואוכל טבעוני לחלוטין יהיה זמין בד"כ רק בגן ילדים ששם דגש על הנושא.

גנים בינלאומיים
בחלק מגני הילדים הבינלאומיים, קיימת מודעות אמיתית לרב-תרבותיות ומצוינים גם חגים יהודיים מרכזיים (כמו חנוכה) לצד חגים נוצריים ושל בני דתות אחרות. אני בהחלט יכולה בהקשר זה להמליץ בחום על גן הילדים BeSmartAcademy  (על שני סניפיו, מניסיון אישי).


14 תגובות:

  1. הי, אני לא זוכרת אם כבר כתבתי לך, אבל בכל אופן, שמי קורין ואני אמא ל2 (4.5 וחודש) ואנו מתכננים מעבר לברלין ביולי-אוגוסט (בעלי עם פספורט) ורציתי לשאול מה צריך להיות בעצם השלב הראשון בתהליך הרשמה של ילד לגן חובה רגיל בברלין. לילד עצמו אין עדיין אזרחות גרמנית. אשמח אם תוכלי לעזור - הבלוג שלך ממש מקור מידע נפלא, בכל אופן. תודה רבה
    קורין
    corinnekitzis@gmail.com

    השבמחק
    תשובות
    1. בלי שום קשר - הסדירו בדחיפות את האזרחות שלו - אם בעלך אזרח גרמני ניתן לשלם סכום פעוט ולהירשם בקונסוליה הגרמנית בתל-אביב, אבל אם הוא יהיה טיפה יותר מבוגר (לא זוכרת כמה) זה עשוי להוות בעייה.

      מחק
  2. תודה על המחמאות!!!

    השלב הראשון מבחינה פורמלית צריך להיות רישום מגורים בברלין. אבל הייתי כבר מבררת עם גני ילדים פוטנציאליים (בעיקר אם אתם יודעים היכן תגורו, אפילו ברמת השכונה), שישריינו לכם מקום - תוך הבטחה שתטפלו בנושא האישור ברגע שתנחתו בברלין. הגעה ביולי וכניסה כמעט מיידית לגן עלולה להוות בעייה - עד שתשיגו את כל האישורים וכו' - אבל הגיל שלו בטוח יעזור. אם הוא יהיה בן 5 בקיץ/סתיו 2013, הוא תיאורטית אמור להיכנס לבי"ס יסודי באוגוסט 2014 (אני אכתוב סקירה של נושא בית הספר היסודי באחד הפוסטים הבאים שלי). זה אומר שיש דחיפות מסוימת בלימוד גרמנית, כדי שיהיה בכלל מסוגל להיכנס לבי"ס.

    השבמחק
  3. עדכון עצמי למיואש/ת שמחפש/ת גן ילדים ולא מוצאת מקום פנוי: נפל לידי מסמך של עיריית פאנקו (ה-Bezirk שכולל גם את פרנצלאוור ברג ואת וייסנזה) שבו נכתב, שבמידה ולא מוצאים גן בשום אופן ופנים, יש פקידה אחראית על סיוע באיתור מקום פנוי: cornelia.steinert AT ba-pankow.verwalt-berlin.de

    אני יכולה רק לשער שגם בבצירקים אחרים יש פקיד/ה שתפקידה/תפקידו לסייע להורים במידה והם לא מוצאים אף מקום פנוי. כדאי לברר.

    השבמחק
  4. שלום . אנחנו (אשתי וילדי בני 5 ושלושה חודשים)מתכוונים לעבור לברלין בחצי שנה הקרובה. אני אעבוד ואשתי תשב בבית ותנסה לצאת ללמוד גרמנית. מה הסיכוי שנמצא מסגרות לשני הילדים?

    השבמחק
  5. דימה שלום,

    לגבי בן החמש, די חובה שילך לגן ילדים, במיוחד אם אינו דובר גרמנית. כדאי שכבר עכשיו תחפשו (אם אתם יודעים איפה תגורו/תעבוד). אישור מן העירייה בטוח תקבלו, מציאת גן היא משימה בכל מקרה, וכדאי להתחיל בה כמה שיותר מוקדם.

    לגבי בן השלושה חודשים - זה גיל שבו בדרך כלל מקובל בגרמניה שאחד ההורים נשאר בבית עם הילד ומטפל בו (כאשר ישנם כמה בתי ספר לגרמנית שמציעים שיעורים עם השגחה לילדים). גם מקבלים על זה כסף בגרמניה (על להישאר בבית). עם זאת, אפשר לנסות לקבל אישור (מכיוון שהיא צריכה ללמוד גרמנית) ולחפש מטפלת/משפחתון (מה שנקרא Tagesmutter)

    אתה מוזמן גם להשתתף בקבוצה "שלנו" בפייסבוק - https://www.facebook.com/groups/414108118667104/

    השבמחק
  6. מודה לך מאוד על התשובה.ברשותך עוד מספר שאלות:
    1. איזה כסף מקבלים על להישאר בבית?
    2. מה יהיה סדר גודל של העלות של המסגרות לילדים?
    תודה

    השבמחק
  7. דימה שלום,
    (1) הכסף שמקבלים תלוי במשכורת הקודמת. יש מחשבונים, למשל פה:
    http://www.elterngeldrechner.de/ - הסכום המינימלי אם אני לא טועה הוא 300 אירו בחודש (בנוסף לקצבת ילדים) במידה והיא לא עבדה ב-12 החודשים האחרונים בגרמניה

    (2) זה תלוי בהכנסות שלכם. זה יכול לנוע מ-20 ל-400 אירו לחודש - אני גם כתבתי על זה בתוך הרשימה (כמה זה עולה)

    השבמחק
  8. תמר שלום, האם את עושה ליווי אישי למשפחות שמגיעות איך להתחיל? מאיפה להתחיל? אם כן אשמח ליצור עימך קשר תודה רבה מורי

    השבמחק
  9. היי תמר, ראשית כל פוסט ממש מעניין. שנית, רציתי לשאול לגבי עניין גן הילדים. אנחנו עתידים לעבור לברלין, אבל איננו אזרחים. האם עדיין נוכל להרשם בעירייה ולשלוח את ביתנו לגן ? (היא תהיה בת כשנה וחצי בזמן המעבר), וכמו כן, מה סדר גודל העלויות של גן בברלין
    תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. כן, כל עוד אתם תושבים חוקיים בברלין אין שום בעייה להירשם לגן הילדים. לא צריך להיות אזרח. לגבי העלויות - זה תלוי ברמת ההכנסות שלכם ואם זה גן פרטי או גן "מעמותה" (ר' למעלה על ההסבר) - בגדול זה יעלה בין 50 ל-250 אירו בחודש (כאשר האחרון הוא באמת מוגזם). מי שנזקק סעד או מרוויח ממש מעט הולך אפילו בחינם החל מגיל שלוש

      מחק
  10. היי תמר
    בן זוגי ואני מתכננים לעבור לברלין
    לבן זוגי יש דרכון בלגי והוא מתכוון ללכת לעבוד שם כהנדסאי
    ולי יש תואר בחינוך ( מיוחד) לגילאים 0-6
    רציתי לדעת אם כמובן יש לך מושג לגביי עבודה כגננת בגן יהודי בברלין , יחד עם זאת אני נרשמת ללימודי גרמנית . והאנגלית שלי ברמה טובה פלוס .
    תודה רבה לך , וכתבה מעולה.

    השבמחק
  11. הי תמר,
    אני אמא לתאומות בנות שנתיים וחצי ומתכננת להגיע עם הבנות ועם בעלי לתקופה של כחצי שנה (מטעם העבודה שלי- אני עצמאית שקיבלה פרויקט בחו"ל ומשלמת מיסים בארץ- כלומר ללא היתר עבודה).
    אולי תוכלי לעזור לי עם אינפורמציה..
    האם אני יכולה לרשום את בנותיי לגן בתקופה הזו? הכוונה היא לגן פרטי מאחר ואין לי את האישורים הנדרשים.
    האם את מכירה גנים כאלה? באילו איזורים כדאי לי להתמקד? תודה רבה!!

    השבמחק
  12. היי תמר, ראשית פוסט מעניין ומקיף :)
    אנחנו 3 משפחות המתוכננות לעבור בקיץ לברלין ולנו 2 ילדים בגיל גן.
    האם ישנם עוד גנים בינלאומיים מומלצים ששמעת עליהם? באיזור שרלוטנבורג?
    תודה מראש:)
    יערה

    השבמחק